سوالات متداول
معمولا بیش از ۹۰ درصد نوزادان دچار زردی هستند و این تنها فقط با آزمایش خون یا استفاده از دستگاه بیلومتر مشخص میشود این زردی با چشم ممکن است مشخص نشود اما بعضی از نوزادان که زردی شان توسط والدین مشخص می شود می توانند این زردی را ببینند.
وقتی گلبول های خون پیر می شوند می میرند و نهایتا تجزیه می شوند و ماده ای بنام بیلی روبین درست می کنند که این بیلی روبین باعث ایجاد زردی در همه می شود . چون خون نوزاد بیشتر از افراد عادی است باز تولید بیلی روبین در آنها بیشتر است . بیلی روبین که در بدن ایجاد می شود یک ماده ی سمی است و باید به طریقی از بدن دفع بشود . کار دفع بیلی روبین را کبد بعهده دارد . کبد بیلی روبین را از خون می گیرد و توسط صفرا داخل روده می ریزد و از طریق مدفع این بیلی روبین یا ماده ی زرد دفع می شود . درنوزادی که بدنیا می آید هم تولید این ماده ی زرد بالاتر است وهم اینکه کبدش فعالیت کبد بالغین را ندارد و براحتی نمی تواند این ماده ی زرد را از بدن دفع بکند ، بنابراین بیلی روبین در بدن تجمع پیدا می کند و باعث ایجاد زردی می شود . و دلیل اینکه ما زردی را در نوزادان بیشتر می بینیم بخاطر همین است که هم تولید این ماده در بدن نوزاد بیشتراست و هم اینکه کبدشان نمی تواند این ماده ی زرد را دفع کند ، بنابراین این ماده زرد تجمع پیدا می کند و باعث زردی می شود .
کسی که با نوزادان کار کرده باشد می داند حدود ۶۰درصد از زردی ها مشخص نیست و همه قادر به تشخیص زردی با چشم نیستند
ولی در روز سوم و چهارم علائم زردی را دارند.
زردی نوزادان را برخلاف بزرگسالان که از چشمشان تشخیص میدهیم ، از روی پوستشان تشخیص میدهیم یعنی تنها رنگ پوست نوزاد است که نشان میدهد زردی دارند یا نه!
بالا رفتن بیلی روبین غیرمستقیم به علل افزایش تولید بیلی روبین در نوزاد، نارسی یا کمبود ژنتیکی فعالیت آنزیم، عفونتها، کم کاری تیرویید، مصرف برخی از داروها در نوزادی از علل زردی غیرمستقیماند. همچنین گاهی زردی به دنبال خوردن شیر مادر ایجاد میشود. زردی مستقیم به علت بالا رفتن بیلی روبین مستقیم و کلستاز نوزادی یا به علل عفونی، ژنتیک، متابولیک، انسداد مکانیکی جریان صفرا، اختلال در عملکرد ترشحی کبد و بیماری های غدد داخلی مثل کم کاری تیرویید ایجاد میشود.
اگر بیلی روبین یا ماده زرد خیلی بالا رود می تواند روی مغز بنشیند و سلول های مغزی را از بین ببرد بخاطر همین موضوع بجه هایی که زردی داشتند و درمان نمی شدند مثل سابق که وسیله درمانی نبود و تکنولوزی پیشرفت نکرده بود ، یا می مردند یا اگر زنده می ماندند دچار عقب ماندگی مغزی، کری و علائم دیگر می شدند.امروزه دستگاه های فتوتراپی مختلفی ابداع شده که به سرعت زردی را درمان میکند.
راههای درمان زردی نوزادی متفاوت میباشد و چنان چه مقدار بیلی روبین (عامل زردی) از مقدار خاصی بالاتر برود میبایستی درمانهای خاصی را برای نوزاد شروع کرد. از جمله مهمترین درمانهای زردی نوزادی میتوان به فتوتراپی، تعویض خون و گاهی استفاده از داروهای مناسب اشاره کرد. که انجام هر کدام به مقدار زردی، زمان شروع زردی و میزان افزایش و سرعت افزایش آن بستگی دارد.
در برخی موارد که علت ژنتیک و سندرمهای ژنتیکی است احتمال عود مجدد پس از درمان وجود دارد که میتواند برگشت پذیر یا دایمی باشد.
سوالات خود را بپرسید. در اولین فرصت آنها را پاسخ داده و این بخش قرار می دهیم.